czwartek, 30 maja 2019

Mocno truskawkowy kisiel


Prawdziwy kisiel z orzeźwiających, dojrzewających w słońcu słodkich truskawek, podany z bitą śmietaną, bezą i borówkami to świetna propozycja sezonowego deseru.

Składniki:

600g świeżych truskawek
2/3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja:
bita śmietana
bezy
borówki amerykańskie, truskawki

Wykonanie:

1. Mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z 4 łyżkami wody. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać pozostałą wodę, cukier i podgrzewać na małym ogniu aż truskawki całkowicie się rozpadną. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i wymieszać. Całość podgrzewać aż kisiel się zagotuje, po czym jeszcze ciepły przelać do pucharków i pozostawić do wystudzenia.

2. Przestudzony kisiel udekorować bitą śmietaną, bezą i borówkami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz