sobota, 30 marca 2019

Malinowa rolada


Lekkie sezonowe ciasto na bazie biszkoptu, lekko kwaskowej, orzeźwiającej masy malinowej, delikatną serową nutą oraz bitej śmietany to ciekawa propozycja do kawki w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa malinowo-serowa:
250g świeżych lub mrożonych malin
250g białego sera
250g śmietany 30%
3 łyżki żelatyny
6 łyżek mleka
6 łyżek cukru pudru

Bita śmietana:
250ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
80g świeżych malin na dekorację

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15-20 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na lekko wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon.

2. Masa malinowo serowa:
Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę, żelatynę rozrobioną w mleku (żelatynę zalać trzema łyżkami mleka żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w trzech łyżkach podgrzanego mleka) i zmiksowane do postaci musu maliny. Całość dokładnie wymieszać pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Po tym czasie rozwinąć biszkopt, wylać masę malinowo-serową i ponownie delikatnie zwinąć w roladę, wstawić do lodówki na około 60 minut.

4. Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem, dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać.

5. Bitą śmietaną obsmarować  roladę, wierzch udekorować świeżymi malinami.







2 komentarze: