wtorek, 16 kwietnia 2019

Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą


Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie.

Składniki:

800g fileta z dorsza
olej rzepakowy do wysmarowania naczynia

Marynata do ryby:
30ml soku z cytryny
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
pieprz cytrynowy

Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:
50g orzechów ziemnych niesolonych
30g natki z pietruszki
50g bułka kajzerka
1 ząbek czosnku
skórka z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki parmezanu
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony pieprz
sól morska

Salsa:
150g zielonego groszku (może być mrożony)
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 mango
1 pęczek kolendry
4 łyżki oleju rzepakowego
skórka z 1 limonki
sok z połowy limonki
1 łyżka miodu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
150g ryżu 3 kolory (ryż dziki, czarny i czerwony)

Wykonanie:

1. Salsa:
Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Zielony groszek i ryż ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonym wrzątku. Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, zielony groszek, mango, starty imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, ryż, wlać olej i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

2. Marynata:
Sok z cytryny wymieszać z olejem, szczyptą soli, pieprzu i imbirem. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą odstawić na około 30 minut.

3. Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:
Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie tak żeby powstały drobne cząsteczki. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza.

4. Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30 minut. Rybę podawać na salsie z ryżem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz