sobota, 13 października 2018

Polędwiczki w sosie grzybowym


Szlachetne, delikatne mięso z niezwykle aromatycznym grzybowym sosem na bazie pachnących lasem podgrzybków, wytrawnego wina i aromatycznej natki z pietruszki. Świetne połączenie smaków i idealna propozycja na niedzielny wykwintny obiad.

Składniki:

700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
8-10 plastrów wędzonego boczku
2 łyżki oleju Wielkopolski
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz

Sos grzybowy:
600g leśnych podgrzybków
1 cebula
1 ząbek czosnku
200ml białego półwytrawnego wina
200ml śmietany 30%
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki natki z pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
sól
pieprz

Dodatkowo:
200g kaszy jęczmiennej pęczak

Wykonanie:

1. Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 2 cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie każdy plaster polędwiczki owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i usmażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.

2. Sos grzybowy:
Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać grzyby, masło i chwilę smażyć, następnie dodać wino i posiekaną natkę z pietruszki. Całość smażyć aż do zredukowania połowy objętości wina. Po tym czasie dodać śmietanę, sos sojowy, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Gotowe polędwiczki podawać z ugotowaną kaszą i sosem grzybowym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz