sobota, 11 sierpnia 2018

Ogórki po zbójnicku


Wyśmienite, diabelsko ostre, idealne do dań grillowych od wielu sezonów królują na naszym stole.

Składniki:

3kg ogórków 
0,5kg cebuli
2,5łyzki soli 
Zalewa: 
3 szklanki octu
3 szklanki cukru
4 łyżeczki pieprzu mielonego
4 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżeczki curry
4 łyżeczki gorczycy

Wykonanie:

1. Ogórki umyć, wysuszyć i pokroić w słupki, a cebulę pokroić w plastry. Wszystko razem wymieszać, posolić i odstawić na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

2. Zalewa:
Ocet z cukrem zagotować, dodać przyprawy: pieprz, ostrą papryką, curry, gorczycę i dokładnie wymieszać.

3. Do słoików powkładać ogórki z cebulą, zalać jeszcze ciepłą zalewą i pasteryzować około 10 minut.

4. Z porcji wychodzi około 8-9 słoików (900 ml).








2 komentarze: