środa, 11 lipca 2018

Ogórki w curry


Niezwykle aromatyczne, chrupiące ogórki o smaku mieszanki przypraw z całego świata są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, rewelacyjnie sprawdzą się do dań grillowych oraz jako przekąska stołu imprezowego.

Składniki:

1,5 kg ogórków 
2 cebule 

Zalewa: 
1 litr wody 
1,5 szklanki cukru 
1,5 szklanki octu 10% 
1,5 łyżki soli 
3 łyżki curry

Przyprawy: 
liście selera 
gorczyca

Wykonanie:

1. Ogórki umyć, wysuszyć, obrać (można zrobić bez obierania, będą chrupiące)  i pokroić w słupki.

2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę, zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po liściu selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki.

3. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować około 3-4 minuty.






1 komentarz: