sobota, 19 maja 2018

Tartaletki z truskawkami, chrupiącą kruszonką i nutą wanilii


Kruche, pachnące aromatyczną wanilią tartaletki ze świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser.

Składniki:

Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
150g masła ekstra
1/2 szklanka cukru pudru
2 żółtka

Kruszonka:
100g mąki orkiszowej
50g cukru
50g masła ekstra

500g truskawek
1/2 laski wanilii
2 łyżki cukru
bułka tarta
olej kokosowy do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać miąższ z laski wanilii, zasypać cukrem i całość dokładnie wymieszać.

2. Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-10 minut.

4. Podpieczone spody tartaletek uzupełnić truskawkami z wanilią i posypać na wierzchu kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.





1 komentarz: