czwartek, 17 maja 2018

Krem z kukurydzy z nutą pikanterii


Gęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy.

Składniki:

3 kolby kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1,5l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
50g pestek dyni
przyprawa chilli
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Kolby kukurydzy umyć i obrać z ziaren za pomocą noża. Następnie rozgrzać na patelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.

2. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.

3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.

4. Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz