piątek, 6 kwietnia 2018

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty


Moja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie czerwonej kapusty, świeżych jabłek i czerwonej cebulki, która od lat cieszy się popularnością na naszych stołach.

Składniki:

500g czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
2 jabłka
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki jabłkowego octu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Kapustę poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na około 20-30 minut.

2. Cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Kapustę, jabłka, cebulę, koperek przełożyć do miski, dodać ocet jabłkowy, cukier, sok z cytryny i majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i całość ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut żeby się przegryzła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz