piątek, 16 marca 2018

Zapiekanka a la gyros


Tradycyjne danie greckiej kuchni w moim, polskim wykonaniu zaskakuje nie tylko wyrazistym smakiem, ale również propozycją podania w postaci zapiekanki.

Składniki:

700g fileta z kurczaka
przyprawa do gyrosa
200g dzikiego ryżu
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
200g konserwowych ogórków
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy konserwowej
250g żółtego sera
oliwa
majonez
ketchup pikantny
natka z pietruszki

Wykonanie:

1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i odstawić na około 30 minut.

2. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać kawałki fileta z kurczaka i całość usmażyć.

3. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

4. Ogórki pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, 3 łyżki majonezu, następnie polać ketchupem, posypać startym serem, wyłożyć kawałki fileta, kukurydzę, 3 łyżki majonezu, ponownie polać ketchupem i posypać serem, talarki ogórków, czerwoną paprykę, resztę żółtego sera i na końcu polać ketchupem.

6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

7. Przed podaniem posypać posiekaną natką z pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz