poniedziałek, 19 marca 2018

Sałatkowy torcik Wielkanocny z jajkiem i szczypiorkiem


Łatwa i szybka w przygotowaniu pachnąca szczypiorkiem jajeczna sałatka ze świeżymi warzywami, szynką i żółtym serem to obowiązkowa pozycja naszego Wielkanocnego stołu.

Składniki:

7 jajek
250g zielonego groszku
1 czerwona papryka
300g szynki konserwowej
150g żółtego sera
1 słoik konserwowego selera
1 puszka konserwowej kukurydzy
5 pęczków szczypiorku
1 łyżeczka musztardy miodowej
4-5 łyżek majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

2. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

3. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.

4. Szynkę konserwową pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

5. Seler i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Dwa pęczki szczypiorku drobno posiekać, resztę pozostawić na dekorację.

6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

7. Sałatkę przełożyć na tortownicy o średnicy 23 cm, dokładnie ugnieść, a następnie odwrócić na talerz i usunąć tortownicę. Na wierzchu udekorować kukurydzą, groszkiem, papryką i obłożyć dookoła szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz