niedziela, 18 marca 2018

Jajka faszerowane pastą pomidorową


Jajka faszerowane  pachnącą wędzonką pastą pomidorową to ciekawy pomysł na przekąskę jajeczną imprezowego stołu. Fajnie będą prezentować się również na świątecznym stole podczas Wielkanocy.

Składniki:

6 jajek
250g wędzonej szynki
140g serka śmietankowego
1 łyżka majonezu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki ostrej
szczypta słodkiej papryki
sól morska
świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.

2. Szynkę pokroić w kostkę, dodać majonez, koncentrat pomidorowy, paprykę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać żółtka, serek śmietankowy i ponownie zmiksować blenderem do postaci gładkiej pasty, całość doprawić solą i pieprzem.

3. Farsz umieścić w dekoratorze i nafaszerować połówki białek, lekko oprószyć słodką papryką.





4 komentarze:

  1. Małgorzata Rembalaska19 marca 2018 09:39

    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten pomysł na jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna kompozycja, brawa i czas na zrobienie samemu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas wszystkie faszerowane jajka cieszą się ogromnym powodzeniem, nie tylko w czasie świąt. Fajny pomysł na imprezową przystawkę lub przekąskę, goście bardzo je lubią. Polecam :D

    OdpowiedzUsuń