poniedziałek, 12 marca 2018

Cytrynowa pychotka


Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Biszkopt :
3 jajka
50g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
90g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej

Masa budyniowo-cytrynowa:
3 budynie śmietankowe bez cukru
750 mleka
100ml soku z cytryny
otarta skórka z 2 cytryn (sparzyć)
200g cukru
200g masła extra
1 galaretka cytrynowa

Poncz:
sok z 1 cytryny
125ml wody
2 łyżeczki cukru
50ml wódka cytrynowa

Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
2 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
20sztuk herbatników
1 galaretka cytrynowa

Dekoracja:
200ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 cytryna
listki mięty

Wykonanie:

1. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić.

2. Masa budyniowo-cytrynowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem i ugotować jak budyń.  Następnie  jeszcze do ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, skórkę otartą z cytryn i wsypać sypką galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany cytrynowy budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.

3. Masa śmietanowa:
Mikserem ubić śmietanę z śmietan-fix na sztywno, następnie dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Poncz:
Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.

5. Galaretkę cytrynową wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

6. Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniowo-cytrynową, masę śmietanową, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie udekorować ubitą śmietaną z cukrem, plasterkami cytryny i miętą.





7 komentarzy: