czwartek, 1 lutego 2018

Tartaletki z masą budyniowo - cytrynową i borówkami


Kruche ciasteczka ze świeżymi borówkami i orzeźwiającym cytrynowym kremem to propozycja małego słodkiego deseru ze świeżymi owocami, który idealnie pasuje do aromatycznej kawy w gronie najbliższych.

Składniki:

Ciasto :
350g mąki pszennej
160g masła ekstra
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku dopieczenia
masło do wysmarowania foremek
bułka tarta do posypania foremek

Masa budyniowo-cytrynowa:
1 budyń śmietankowy
250 mleka
50ml soku z cytryny
3 łyżki cukru
100g masła extra

400g świeżych borówek
cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukry, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą krążki i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Tartaletki  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Masa budyniowo - cytrynowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniem. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem, ugotować jak budyń.  Następnie do jeszcze ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać cały czas miksując wcześniej ugotowany cytrynowy budyń aż do momentu uzyskania konsystencji kremu.

3. Tartaletki napełnić masą budyniowo - cytrynową, ułożyć borówki i lekko posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na około jedną godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz