czwartek, 8 lutego 2018

Rurki ze szpinakiem


Jest to moja propozycja na szybki ale przede wszystkim zdrowy obiad, w którym główną rolę odgrywają składniki bogate w substancje odżywcze: makaron z pszenicy durum, szpinak oraz czosnek. Wszystko to w połączeniu z serami komponuje się w smaczne i aromatyczne danie.

Składniki:

300g makaronu z pszenicy durum (u mnie rurki)
600g mrożonego szpinaku
120g naturalnego sera camembert
270g sera feta
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente z 2 łyżkami oleju i solą.

2. Bardzo drobno posiekać cebulę, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Na końcu dodać pokrojony w małą kostkę camembert i ser feta. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem.

3. Na ugotowany makaron wyłożyć przygotowany sos szpinakowy.






1 komentarz: