środa, 7 lutego 2018

Omlet ze szpinakiem, tuńczykiem i awokado


Omlet to doskonały pomysł na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie. Proponuję szybki omlet ze szpinakiem, tuńczykiem, serem feta i awokado, który zawierający mnóstwo witamin i dostarczy nam energii na cały dzień. 

Składniki:

3 jajka
2 łyżki mleka
60g świeżego szpinaku
60g tuńczyka w sosie własnym
60g sera feta
1/2 awokado
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Szpinak, umyć, osuszyć, a czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie na rozgrzanej 1 łyżce masła przesmażyć czosnek i szpinak przez około 1-2 minuty.

2. Awokado obrać ze skóry i pokroić w plasterki, tuńczyka odsączyć z zalewy, a ser feta pokroić w kostkę.

3. Jajka wymieszać z mlekiem i lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem.

4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć szpinak, tuńczyka, awokado i ser feta. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią.

5. Omlet lekko oprószyć solą, pieprzem i podawać na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz