niedziela, 4 lutego 2018

Marchewkowo - imbirowy krem z nutą pikanterii


Idealny pomysł na mocno rozgrzewającą zupę, w której słodki smak marchewki idealnie komponuje się z bardzo aromatycznym imbirem. Rewelacyjny smak podkreśla odrobina pikanterii w postaci papryczki chilli.

Składniki:

900g marchewki
2 cebule
2 pietruszki
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
skórka i sok z 1/2  cytryny
1 l bulionu drobiowego
250ml soku z pomarańczy
1 łyżka miodu
szczypta mieszanki przypraw chilli
50g masła

Dodatkowo:
80g słonecznika
jogurt naturalny

Wykonanie:

1. Marchew i pietruszkę  zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę drobno posiekać.

2. W garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, posolić. Następnie dodać marchew, pietruszkę, starty imbir, sok z pomarańczy, skórkę z cytryny,  czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalać bulionem drobiowy. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu do momentu miękkości warzyw. Po tym czasie doprawić chilli, sokiem z cytryny i miodem. Następnie zblendować na krem.

3. Krem marchewkowy podawać z uprażonym na suchej patelni  słonecznikiem i  jogurtem naturalnym.



1 komentarz:

  1. Bożena Marciniak Należy do grupy Gotujmy smacznie5 marca 2018 14:57

    Pyszny krem :)

    OdpowiedzUsuń