piątek, 2 lutego 2018

Kartoflana sałatka


Bardzo tania, szybka w przygotowaniu, smaczna warzywna sałatka, w której główną rolę pełnią nasze polskie ziemniaki otoczone czerwoną cebulą, konserwowym ogórkiem , pachnącym koperkiem, czosnkiem oraz jajkami.

Składniki:

500g ziemniaków
6 jajek
250g konserwowych ogórków
1 pęczek koperku
100g czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Dekoracja
2 jajka
natka z pietruszki


Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i pokroić w drobną kostkę.

2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę.

3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, a koperek drobno posiekać.

4. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.

5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, dodać jogurt, majonez, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

6. Gotową sałatkę przełożyć do formy od babki, wyłożyć na talerz, udekorować na wierzchu jajkiem i natką z pietruszki.




3 komentarze:

  1. Jolanta Wojtasiewicz2 lutego 2018 21:13

    Bardzo ładny pomysł na podanie sałatki

    OdpowiedzUsuń
  2. Godna wypróbowania napewno będzie smaczna

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda a kwiatki z jajek bomba :)

    OdpowiedzUsuń